Vă invit să vorbim despre relațiile toxice. O relație este un parteneriat ce se realizează între două persoane cu scopul de a evolua, de a crește și de a învăța lucruri unul de la altul; o relație se clădește cu răbdare, încredere, iubire, sprijin și înțelegere. O relație armonioasă există între doi oameni care trăiesc în armonie propria viață.

Fiecare dintre noi am întâlnit oameni care au avut relații toxice sau chiar noi am trecut prin așa ceva. Din observațiile mele, o relație capătă un aspect toxic în momentul în care unul dintre parteneri are impresia că îl stăpânește pe celălalt – intervine gelozia, lipsa de încredere, tendința de control, de etichetare și posesivitatea. Pe de altă parte, mai devine toxică și în momentul în care cei doi parteneri nu mai au interese comune și ajung să gândească diferit și între ei nu apare starea de înțelegere – fiecare este liber să gândească în modul în care-i face bine, fiecare are dreptul să experimenteze ceea ce alege în această existență (liber arbitru). E o oarecare formă de control și asta.

De multe ori am avut impresia că oamenii care vin în viața noastră ne sunt oarecum datori cu ceva și le-am pus în spate misiunea: fă-mă fericit. Aceasta, din fericire, nu este misiunea nimănui altcuiva decât a fiecăruia dintre noi. Altfel spus: tu ești singurul care te poate face fericit. Tu știi mai bine ca oricine care îți sunt limitele (aparente), ce te bucură și ce nu. Să lași o sarcină atât de complexă pe umerii altuia a dus, probabil, la eșecul atât de multor relații din ziua de azi.

Ce îmi doresc să scot în evidență este faptul că iubirea de Sine este cel mai important ingredient al unei vieți fericite și în armonie. Iubirea de Sine este de multe ori înțeleasă ca un fel de egoism, însă un egoist nu se iubește pe el. Iubirea nu controlează, nu deține, nu posedă, nu suferă, nu înșală. Iubirea este și atât. Când tu ai grijă de mintea ta, de corpul și sufletul tău atunci trăiești în iubire de Sine. Iar când tu te iubești pe tine,vei atrage în viața ta oameni care se iubesc pe ei și alături de care tu poți construi ceva temeinic, de durată, solid, benefic pentru voi și întreaga omenire.

Psihologia de cuplu afirmă că există două relații ce au nevoie de vindecare: relația cu mama și relația dintre părinții noștri. Atragem în realitatea noastră oameni care să ne ajute să facem asta. Vedeți, de asta e atât de important să te cunoști pe tine, să știi care sunt rănile tale emoționale și să lucrezi cu ele, să începi să le vindeci prin conștientizare, iertare și detașare.

Atunci când un om nu mai e pe aceeași lungime de undă cu tine, când a intervenit durerea de orice fel este momentul să te întrebi dacă pentru tine această relație mai e sau nu mai e benefică. De asemenea, aruncă o privire și asupra celor două relații despre care am vorbit mai sus: sunt ele vindecate, mai există resentimente? Cu ce din tine ai atras această experiență, ce ai de învățat de aici? Foarte multe beneficii vom avea în momentul în care privim totul ca o lecție de care avem nevoie pentru a ne crea o viață minunată, decât să vedem lucrurile în termeni de profit și pierdere.

Noi nu pierdem și nu câștigăm nimic, ci acumulăm experiență. Ea nu e bună sau rea, ea este. La fel ca iubirea. Atunci când alegi să te întrebi: ce am de învățat de aici, cu ce din mine am atras asta?, te deschizi în fața universului și accepți evoluția. Când te superi și te întrebi din victimă: de ce, Doamne tocmai mie?, te închizi și nu mai accepți creșterea ta.

Vă invit să ne focusăm atenția pe tabloul general, nu pe fiecare detaliu. Uneori ne împiedicăm de pietricele și nu mai ajungem niciodată la linia de sosire. Ce vreau să spun este că e nevoie să vedem lucrurile din poziția de Observator – analiză la rece, fără emoțiile distructive de genul – numai mie mi se întâmplă, bărbații sunt toți la fel sau femeile sunt toate la fel, Dumnezeu nu mă iubește etc. O astfel de atitudine este de înțeles – căci așa funcționează mintea, însă nu e utilă pentru a deprinde lecția.

Fugind din relații fără a afla ce ai avut de învățat nu va fi o scăpare definitivă, ci temporară, pentru că vei întâlni un om identic până ce-ți vei vindeca relațiile. Haide să ne întoarcem la iertare. Este vitală în procesul vindecării, mai ales celor intime.

Iată formula magică de iertare: IARTĂ-MĂ! TE IERT! TE IUBESC! MULȚUMESC! + o îmbrățișare mentală la final. Atunci când spui aceste cuvinte și le spui cu dorință de vindecare, iertare și detașare – se produc miracole. Dacă le spui doar să fie spuse, iar tu în paralel îți prezinți contraargumentele pentru care omul nu merită iertarea ta, te amăgești și vei rămâne tot acolo. Atunci se ridică o întrebare: vrei cu adevărat să te vindeci?

Relații toxice putem avea cu parteneri de viață, prieteni, superiori, colegi, membrii din familie. Cu toții putem face rugăciuni de iertare. În final toți suntem unul, toți suntem Divini și de îndată ce vezi lucrurile așa, ajungi să spui: te înțeleg, fă așa cum crezi tu că e cel mai bine pentru tine. Același lucru spune-ți-l și ție ori de câte ori ai tendința de a face sacrificii. Ajungem să călcăm pe noi din diverse motive: copii, anii de prietenie/căsătorie, de gura lumii, iar noi parcă suntem un nimeni și un nimic. Noi în această ecuație nu contăm deloc, pe când noi suntem cei mai importanți.

Dacă nu ești fericit acolo unde ești, reevaluează totul. Însă, înainte de orice, înainte de a arunca responsabilitatea în curtea vecinului, meditează la faptul că: exteriorul este o oglindă a interiorului – dacă tu te respecți, iubești, apreciezi, onorezi, cinstești etc. același lucru îl vei primi și din partea celor din afara ta, același lucru îl vei oferi și celor din afara ta.

Eliberează-te de așteptări. Ele dor! Spune omului ce îți dorești și nu aștepta să îți citească gândurile, comunică eficient prin vorbe. Vindecă-te. Relațiile sunt un parteneriat, însă cea mai lungă relație este cu tine.

„Mă înalt deasupra tuturor limitărilor – De fiecare dată când întâlnesc o problemă dificilă în viața mea, îmi folosec experiența ca să învăț și să fac progrese.”

AȘA SĂ FIE ȘI AȘA ESTE!

Pentru mesaje personalizate, consiliere spirituală sau Tehnica de Eliberare Emoțională (Tehnica EFT), vă rog să îmi scrieți la adresa de email razvandanc@gmail.com sau CLICK AICI

 

Comments

comments