Pentru a primi cele mai noi articole, te invit să mă urmărești pe Facebook – click FOLLOW

Astăzi vă invit la recunoștință. Pornim de la acest verset: „Unul face pe bogatul, și n-are nimic; altul face pe săracul, și are mari avuții.” (Proverbe 13:7) Acest verset l-am citit acum câteva zile și mi s-a părut extraordinar. Am început să meditez la aceste vorbe pline de Duh, pline de învățătură și am înțeles două idei sau lecții: uneori avem tendința să ne dăm cine nu suntem, să ne punem felurite măști doar pentru a ne crește ego-ul sau pentru a dovedi ceva cuiva, iar a doua lecție este cea a recunoștinței: oricât am avea, ne dorim mai mult și suntem veșnic nemulțumiți. De asemenea, și smerenia este prezentă în acest verset. Vă invit și pe voi să meditați la acest verset, pentru că puteți înțelege chiar voi un mesaj nou – și să fie chiar cel de care aveți nevoie în acest moment.

Cu ajutorul a două rânduri putem înțelege cât de ușor ne creștem ego-ul și cât de ușor este să fugi, să respingi toate minunile vieții tale, toate bogățiile ei – materiale sau imateriale. Avem tendința să mulțumim pe toată lumea, „să facem să fie bine” sau la polul opus să dovedim vecinului că noi avem mai mult, că suntem mai buni, mai tari, mai presus. Părem veșnic într-o competiție, pe când viața nu are nicio legătură cu asta.

Fiecare este unic și a venit aici pentru a trăi, a simți și a exprima măreția lui Dumnezeu. Apelăm la măști pentru a nu fi respinși, epatăm, ne ascundem rănile, durerea, suferința după un munte de haine de firmă de exemplu, după o stare de aroganță și pe interior suntem din ce în ce mai goi, ne stingem pe zi ce trece.

Pe de altă parte, există și oameni care oricât de mult ar avea, mai vor și nu e asta „greșeala” lor, ci este faptul că nici măcar pentru o secundă nu se opresc din această fugă pentru a spune „mulțumesc”, pentru a fi recunoscător lui Dumnezeu, lor pentru tot ce fac, tot ce au.

Nemulțumirea duce la boală, iar nemulțumitului i se ia darul – acest lucru îl știu de foarte mulți ani. Această stare de lipsă, de dorință de mai mult este extrem de epuizantă, obositoare. Nu mai ajungi niciodată să te bucuri de ce ai, de ce ai făcut. Întotdeauna te simți slab, neputincios sau insuficient de bun – e nevoie să dovedești mereu ceva. Momentul-cheie în care a apărut acest „sentiment” a fost copilăria, când există mari șanse să fi fost comparați cu cineva, să ni se spună: de ce x poate și tu nu, el e mai bun ca tine și așa mai departe.

Atunci când ești nemulțumit și nu faci ceva pentru a înmulți ceea ce ai primit decât egotic (pentru a dovedi, pentru a te ridica și a-l coborî pe altul), și ce ai ți se va lua – vei pierde singur printr-o boală, printr-o investiție nereușită etc. Și este ceva corect sau greșit? Pai„cu ce măsură veți măsura, vi se va măsura și vi se mai adăuga. Căci celui ce are, i se va da; dar de la cel ce n-are, se va lua și ce are” (Marcu 4:24-25) Iar acest verset mă trimite direct cu gândul la nemulțumire.

Așadar, vă invit să spunem chiar acum MULȚUMESC, să aruncăm o privire în urmă – rapidă, dacă nu aveți obiceiul de a face inventarul zilei – pentru a simți recunoștință. Alergând după ceva, vei obosi mai devreme sau mai târziu. Mulțumirea, recunoștința este acea gură de oxigen, acea pauza care îți oferă și mai multă forță, putere pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Orice este posibil, atât timp cât vrei și ești în bucurie. Viața este despre bucurie, nu despre a dovedi nimănui nimic.

Tot legat de aceste măști pe care avem tendința să le punem zi de zi, doar pentru a nu fi răniți, vă mai ofer un verset la care e nevoie să medităm pentru a înțelege că de fapt bucuria, sănătatea, pacea, lumina sunt stări interioare care sunt sau nu sunt în tine, nu sunt nici pe departe măști pe care dimineața le aplici, seara le scoți. Iată versetul: „Vai de voi cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi curățiți partea de afară a paharului și a farfuriei, dar înăuntru sunt pline de lăcomie și de neorânduială. Fariseu orb! Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a farfuriei, pentru ca și partea de afară să fie curată. (Matei 23:25-26) Acest mesaj este pentru cine are urechi să audă, ochi să vadă și dorință să înțeleagă.

Pentru a primi cele mai noi articole, te invit să mă urmărești pe Facebook – click FOLLOW

Mulțumesc pentru tot ce sunt, pentru tot ce am și pentru faptul că am înțeles că dincolo de material se află ceva mult mai sublim, ceva ce cuvintele nu pot cuprinde, însă sufletul poate vedea. Mulțumesc!

Vă doresc o zi în recunoștință și bucurie!

Pentru mesaje personalizate, consiliere spirituală sau Tehnica de Eliberare Emoțională (Tehnica EFT), vă rog să îmi scrieți la adresa de email razvandanc@gmail.com sau CLICK AICI

 

Comments

comments